Terug-blik-boek

Terug-blik-boek: lijstjes en mijmeringen. Ik doe er ook aan mee! (En het is zoveel dat ik de helft al niet meer weet, maar wat ik heb dankzij mijn boeken al veel mee mogen maken!)

Herkenning (2014)

Was het 2013 toen ik mijn eerste poging tot het schrijven van een boek ondernam? Ik denk het wel. Ik schreef aan het boek Herkenning en ik deed niet alleen dat, ik zette ook de eerste tien bladzijdes van dit boek op een online crowdfund platform met de naam TenPages.  Waarom? Je zou er een contract met een uitgever mee kunnen winnen. Nou, hoe stoer is dat? Ik hoefde alleen maar even in 3 maanden tijd 10.000 euro op te halen bij iedereen die vond dat die eerste tien bladzijden de moeite waard waren om verder om te zetten in een boek. Lang verhaal kort: het is gelukt.

Het boek Herkenning was voor mij speciaal, ik ontsnapte aan mijn eigen “ellende en eenzaamheid” en gaf er woorden aan door het personage Mila te creëren. Nee, niet autobiografisch, maar zo blijkt later uit de velen reacties: universeel thema en herkenbaar voor veel mensen.

Een spectaculair boek is het geworden want er zaten filmpjes in verwerkt met de allernieuwste technologie! We waren zelfs onze tijd ver vooruit. Kijk maar eens naar deze gave boektrailer:

https://www.youtube.com/watch?v=wZ4Lx9Zyr08

Het boek kreeg veel publiciteit en ik was te zien bij L1 en op Omroep Brabant. Er stonden interviews in verschillende media. Echt wel stoer. De recensies van het boek waren geweldig en dat heeft er toe geleid dat ik verder gegaan met schrijven. Een stukje uit een van de recensies:

“Gaby heeft dit alles op een mooie, bijzondere en gevoelige manier in haar verhaal verwerkt, ze beschrijft de kwetsbaarheid van het leven. Herkenning voor iedereen. Ondanks het zware onderwerp toch met humor gebracht. De twijfels, de schuldgevoelens, de wanhoop, is dit het nou? De teleurstelling, de leegte en de eenzaamheid. De onderlinge irritaties, frustraties en verwijten, wat een nare man kan Lucien af en toe zijn. De heftige gevoelens en verlangens, je voelt de opwinding en de spanning. Je zweeft zelf ook van Chris naar Sebastiaan en dan weer naar Lucien, voelt medelijden. Voor wie zou jij kiezen? De mooie band die Mila met haar kinderen, haar alles, heeft. Het hartverscheurende verdriet en de enorme leegte die Liam achter heeft gelaten, heel aangrijpend.

Aan het eind van het verhaal heeft Gaby een schokkende wending aan haar verhaal gegeven, het kippenvel schoot over mijn lichaam en de tranen schoten in mijn ogen. Dit ‘ijskonijn’ dacht het wel even droog te houden, dus niet. Gaby raakt! Toen ik het boek dicht klapte was ik er echt even stil van. Herkenning is een boek wat raakt, het heeft veel met mij gedaan, ook na het lezen blijft het in je hoofd hangen, ik ben serieus van slag geweest, het heeft op mij een diepe indruk achter gelaten.

Wijze levenslessen uit Herkenning; volg je hart, vecht voor je geluk en je grote liefde en koester de mooie momenten, alleen jij kan jezelf gelukkig maken, maar vooral geniet van het leven, het duurt maar heel even.”

Die wijze levenslessen uit het boek hebben mij misschien wel kracht gegeven om zelf ook weer de koers over mijn eigen leven te bepalen. Mijn achternaam veranderde terug naar mijn meisjesnaam en dat was een periode die best zwaar was. Vanuit het boeken-schrijf-perspectief gaf het me inspiratie voor heel veel meer boeken.

Herkenning werd overgenomen door een grotere uitgever en ik mocht een trilogie maken!

Follow – Like- Share (2016)

Herkenning werd uitgegeven onder de naam Follow en werd ook driftig herschreven. Het boek werd nog beter! Na Follow, kwamen Like en Share uit. En dat allemaal in 2016! Het allerleukste is dat de personages uit het boek nog steeds te volgen zijn op Facebook.

Muurbloem (2017)

In 2017 verscheen het boek Muurbloem. Een uitstapje naar een bijna thriller. Ik ben letterlijk undercover gegaan op een foute datingsite (waar ik nooit meer een digitale stap meer wil zetten). De reacties op dit boek waren positief en inmiddels is er ook een grootletterboek editie en een luisterboek van verschenen.

Nooit meer Bang (2018)

2018 is een druk boekjaar. Het schrijven van deze boeken gebeurde natuurlijk al eerder. De eerste zinnen voor Nooit meer Bang kwamen in mijn hoofd op 22 maart 2016. Misschien een datum die je iets zal zeggen…deze dag werd er een aanslag gepleegd in Brussel. Ik was die dag daar en achteraf doe ik nog wel eens mijn ogen dicht en bedenk me dat het allemaal heel anders met mij had kunnen aflopen. Nooit meer Bang ligt echt aan mijn hart, misschien ook wel omdat ik contact heb gezocht met een van de slachtoffers van de aanslag. Haar verhaal heeft mij echt aangegrepen. Het boek werd alom geprezen en er verscheen een tweede druk. Maar dat is nog niet alles. Nooit meer bang won zowel de jury als de publieksprijs als beste feelgood 2018. https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190209_00091913/valentijnsprijs-voor-weertse-schrijfster-gaby-rasters

Wat een eer en een bekroning van mijn werk! Nooit meer Bang verscheen ook als BookAzine!

Julia en Julia (2018)

Weer een uitstapje naar een thrillerachtig boek. Ik was af en toe bang voor mijn eigen schrijfsels hier! De reacties waren wederom erg goed. Dit vond ik echt een mooie recensie:

“Rasters toont in het verloop van het verhaal zeer bekwaam te zijn in het beschrijven van diverse soorten emoties. Met de juiste toon en in de perfecte taalkleur trekt een rijk palet aan emoties voorbij zoals blijheid, groot verdriet, volledig onbegrip maar ook ontluikende liefde, vastberadenheid en doorzettingsvermogen, angst etc. etc. De auteur gaat er schijnbaar soepel en deskundig mee om en laat op die manier bij de lezer alle indrukken achter, die beide protagonisten aan den lijve ondervinden.

++ ‘Verzetten heeft geen zin meer, ze weet wat er nu gaat gebeuren. Een flard van een herinnering die ze niet meer dacht te hebben, komt naar boven. En weg is ze. Totaal van de wereld’ ++

Met Julia & Julia als ‘spannende liefdesroman’ neer te zetten, doe je de auteur duidelijk tekort. Het verhaal is beladen met psychische elementen en de al eerdergenoemde emotievolle scenes waarin ook gevaar en angst hun rol opeisen. Voeg hier nog de totale originaliteit aan toe en daarmee zijn de eigenschappen van deze talentvolle auteur benoemd. Talenten die aanwezig moeten zijn om de weg van het spannende boek met succes af te leggen.”

Inmiddels is er ook van dit boek een luisterboek verschenen!

De Lissabon Brieven (2018)

In 2017 zat ik op het balkon van een hotel in Lissabon. Daar popte dit verhaal in mijn hoofd. De taxirit naar het vliegveld op de terugreis gaf me nog meer inspiratie. Lissabon: ik was er zo gelukkig op dat moment, ondanks dat mijn oma is gestorven en ik toen niet naar haar toe kon. Lissabon is een boek vol liefde en die liefde voelde ik in Lissabon dankzij mijn nieuwe partner in combinatie met deze prachtige stad. Ik begon te schrijven aan het boek en zei dat ik het laatste hoofdstuk in Lissabon wilde schrijven, dat is gebeurd. Weer in hetzelfde hotel, op hetzelfde balkon. En wel tijdens onze huwelijksreis. Mooier kon niet. Toch kwam er een donderwolk boven deze reis te hangen. Het nieuws dat een goede vriendin van mij ernstig ziek was klapte hard naar binnen. Daar op die hotelkamer werd een nieuw boek geboren: het boek wat ik zou gaan opdragen aan mijn vriendin…

Maar De Lissabon Brieven, lieve mensen, is echt het lezen waard. Dit boek heeft te weinig aandacht gekregen en daar baal ik van. Ik hou echt zoveel van dit boek!

Een mooi stukje uit een recensie:

“Bij Gaby Rasters is het vooral haar kracht dat ze boven alles authentieke verhalen schrijft. Met ontzag voor detail en menselijke emoties gaat ze secuur te werk. Haar dialogen zijn ongekunsteld en oprecht, net als haar personages, net als Rasters zelf. Het is voelbaar dat haar boeken aan haar hart liggen. Ieder boek van deze auteur bevat een boodschap, een maatschappelijk thema. Dat getuigt van realiteitsbesef én de kunst om daar een verhaal omheen te bedenken. Dat het leven bij lange na niet altijd loopt zoals gewenst, maar dat het ook nog verrassingen in petto kan hebben. Het glas is altijd half vol, een bijzondere kijk op (fictieve)zaken.”

Raf de Raaf (2019)

‘Mama, wanneer schrijf je nu eens een boek voor ons?’ Dit jaar kwam mijn eerste kinderboek uit: Raf de Raaf. Mijn drie kinderen in de hoofdrol. Ik ben mijn belofte nagekomen. En ja, ik ben zeker trots op dit boekje! De tekeningen zijn echt prachtig en het verhaal spreekt aan bij kinderen. Ik las het boek voor in groep 4 van de basisschool en ze hingen echt aan mijn lippen. Nadeel is wel dat ze nog een deel 2 en deel 3 willen …

Hou me vast zoals ik was (2019)

Hoewel dit boek veruit alle andere boeken voorbij streeft qua (media)aandacht en prachtige recensies, wil ik er nu niet teveel meer over zeggen. Het is een monument geworden voor mijn overleden vriendin Margriet. Elke recensie raakt me, maakt me blij. Ontroerd me. Maar het is wel een boek met zielsveel pijn voor mij als auteur. Ik krijg Margriet er niet mee terug. Punt. Wat het boek voor andere mensen schijnt te doen raakt mij enorm. Veel verhalen wederom van herkenning, maar ook van dankbaarheid. Mensen die eindelijk zelf kunnen rouwen en huilen om iemand die ze verloren zijn. Mensen die aangeven van hoofdpersoon Jasmijn zijn gaan houden (ja, dat was wat ik wilde toch!). Het was een avontuur. Koffietijd, een interview in De Vriendin, radio-optredens en signeersessies. Maar vooral veel hartverwarmende reacties.

Follow-Like-Share (2019)

Worden opnieuw uitgegeven door De Boekerij en hebben allemaal een nieuw jasje gekregen. Hopelijk dit jaar nog beschikbaar!

En 2020 dan?

Timur In mei verschijnt mijn 2e kinderboek: Timur. Een boek met een boodschap. Een boek waarin het schrijven ervan uit mijn tenen komt. Bloed en zweet: niet meer normaal. Maar wat zal ik trots zijn wanneer dit boek er ligt. Trots dat uitgeverij Billy Bones JA heeft gezegd. De cover is prachtig aan het worden en ik weet zeker dat de echte Timur zo blij gaat zijn met dit boek. En dat is wat ik wil.  Ik hoop dat Timur veel fans gaat krijgen. Ik ben dat al!

Hemelse Modder zal in september verschijnen, een heerlijk boek om met dikke sokken aan te lezen terwijl je op de bank zit met een kopje thee. Een kerstig-feelgood-boek! Ik ben er even aan toe. Dat neemt niet weg dat het boek een aantal wijze lessen geeft! Ik lik mijn vingers er vast bij af!

En verder? Wat heb ik veel lieve fans leren kennen, wat heb ik veel aan mijn schrijfvriendinnen gehad de afgelopen jaren (Aline, Kyra, Elsbeth!). Wat een liefde van een aantal boekenbloggers (Patrice en Caroline en Koukleum!). Ik kijk uit naar alle nieuwe boeken die nog gaan komen van mijn schrijfcollega’s! En boven alles geniet ik van het feit dat we elkaar allemaal steunen…..!

Reacties (0)

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht.