Waanidee, bluf, droom of straks waarheid?

Soms zijn er momenten in je leven

Dan moet je gaan staan

Je groter maken dan je bent

En er voor gaan.

Met bluf en zelfvertrouwen

Met gevoel en veel verstand.

Bij mij ging die knop vanmorgen om. Het besef: ik wil er voor gaan! Ik wil zo graag dat mijn boeken gelezen worden. Niet om zelf rijk en beroemd te worden, maar om het gevoel wat het geeft wanneer een lezer je bedankt voor de mooie woorden die je schreef. Niet omdat ik jaloers ben op al die grote namen die in alle boekenhandels te vinden zijn, echt niet, ik gun iedereen een podium plaats. Maar waar ik wel van baal is dat de kans heel klein is om een “grote naam” te worden. Je moet opgepikt worden door de media of een heeeeeeeeeeeeeeel groot marketingbudget hebben om echt “Gezien” en dus Gelezen te worden. Een beetje het kip-ei probleem.

En vanmorgen heb ik besloten om mij hierdoor heen te vechten. Ik weet nog niet hoe, maar een vechter ben ik en zelfvertrouwen heb ik ook.

Ik kwam van de middelbare school met mijn HAVO diploma en promoveerde jaren later aan de universiteit en schreef mijn eerste boek: een wetenschappelijk proefschrift (2004). Waarom? Omdat ik dit zo ontzettend graag wilde. Een niet nader uit te leggen intrinsieke motivatie. Het moest af en toe uit mijn tenen komen, maar het is gelukt.

In 2014 begon ik met het schrijven van een boek als een soort test voor mezelf, kon ik doorzetten, kon ik mijn meisjesdroom om schrijfster te worden waar maken? Een boek voor mezelf en een paar vrienden om me heen? Ook daar heb ik voor geknokt. Het boek schrijven ging vanzelf, maar een uitgeverij vinden niet. Ik heb meegedaan aan een crowdfundactie en wist in drie maanden tijd 10.000 euro op te halen, daarmee kocht ik als het ware een contract bij een uitgeverij. Niet alleen mijn familie en mijn vrienden lazen mijn boek, ook 1143 andere mensen. (zoveel exemplaren zijn er verkocht, in de bibliotheek is het vele malen uitgeleend, dus het bereik was nog groter). Ik stapte over naar een grotere uitgever en schreef een hele serie aan boeken: Follow, Like, Share. Nu kon ik me echt schrijfster noemen! Daar bleef het niet bij, mijn boek Muurbloem is nu net verschenen en volgend jaar komen er zeker weer twee boeken uit. Mag ik dan nog een stapje verder gaan nu? Mag ik vechten om die droom uit te laten komen: nog meer mensen bereiken? En gewoon standaard in de boekenhandels komen te liggen? (en misschien een keertje de cover van mijn boek als reclame op het station?)

Ik ga het proberen! Hieronder als schop onder mijn kont en als vermaak, het liedje “Het regent zonnestralen..” maar dan herschreven naar mijn droom!

 

Aan de keukentafel ergens in Weert onder een schemerlamp

Zit een auteur  die het tot gisteren nooit gelezen werd

Maar haar boek stond gisteren in de krant,

heel groot Gaby Rasters, Gaby Rasters

Met het boek wat ze net geschreven had

Gaby onder de schemerlamp aan de keukentafel

Leest in ’t AD dat ze een bestseller geschreven had

Haar boek volledig de hemel in geprezen

Door de kenner  die het boek gelezen had

Stonden er vijf sterren dik omrand.

O, o, o,

Even rustig ademhalen, O, o.o.

’t lijkt of de droom uitkomt

Die ze al zo lang heeft gedroomd

Een week geleden, in een park in haar buurt

Had zij haar leven overzien en schrok zich lam

Ze was een vrouw wiens leven nu al was bepaald

En van al haar meisjesdromen

Was alleen de Weerter boekhandel  gehaald

O, o, o,

Even rustig ademhalen, O, o.o.

’t lijkt of de droom uitkomt

Die ze al zo lang heeft gedroomd

Op een bankje in het park kwam het besluit

Noem het dapper, noem het waanideeën maar ze gaat ervoor

Nu een week geleden en hier zat ze dan maar weer

Met meer exposure  dan haar lief was, en nou wist ze het niet meer

Gaby leest wel honderd keer de krant

’t staat er echt, eerste pagina, grote foto met een rand

Hield ze vroeger al haar meningen

En al haar dromen stil

Nu was ze iemand die gelezen werd

Kan dus schrijven wat ze wil.

Gaby staart over het water en staat dan op

Zij heeft eindelijk de wind weer in haar kop

Ze heeft een grote  kans gekregen

Hard voor gewerkt en dus verdiend.

En als dit het is, is dit het

Als dit het is, is dit het

Als dit het is, is dit het

En we zullen er voor gaan!’

O, o, o,

Even rustig ademhalen, O, o.o.

’t lijkt of de droom uitkomt

Die ze al zo lang heeft gedroomd

 

 

Reacties (5)

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht.