Een cadeautje

Ik ontving een cadeautje: de woorden van een lezeres. Haar leeservaring van Muurbloem. En het deed me wel iets. Hoe bijzonder is het om te dat ik een van haar favoriete auteurs ben!? Het blijft onwerkelijk af en toe om te zien dat er echt mensen zijn die gewoon mijn boeken lezen en recenseren. Voor mij voelt een recensie als applaus en ik neem het dankbaar in ontvangst.

Antoinette (40):  Ik heb van Gaby Rasters haar trilogie mogen lezen en vond haar schrijfwijze geweldig. Gaby weet haar boeken zo te schrijven dat je denkt zelf de hoofdpersoon te zijn. Zo verwerkt ze geregeld mail of app in haar mail die van jezelf kunnen zijn.

Toen ik las dat ze een nieuw stand-alone had uitgebracht, wilde ik deze graag lezen. Wat een boek heeft Gaby weer weten te schrijven. Het gemak waarmee ze schrijft en hierin Social media verwerkt is echt geweldig. Haar boeken lezen als een trein en zijn echt te snel uit.

Ze heeft de hoofdpersonen goed uitgewerkt waardoor ik continu in het verhaal mee leef.  De gebeurtenissen in het leven van de hoofdpersonen kan het leven van iedereen zijn. Het is gewoon een doorsnee verhaal wat haar boeken sterk maken.

Gaby is een auteur van Nederlandse bodem die echt meer in de picture gezet mag worden. Ze is voor mij een van mijn favoriete Nederlandse auteurs. Het einde zag ik aan komen maar desondanks klopte het bij de afronding van het geheel. Ik hoop dat Gaby nog veel boeken gaat schrijven. 

Reacties (3)

 1. Jan van der Poel 2 november 2017 op 11:50

  Ik heb de betekenis van het woord recensie opgezocht en die luidt:

  Een (kritische) bespreking van een boek e.d.

  Ik heb ook weleens een recensie geschreven en dan betrapte ik mezelf erop dat ik geneigd was om het positieve, het mooie van een boek te benadrukken en de zaken die beter hadden gekund maar niet te benoemen.

  Ook in de recensies van anderen vind ik dit terug. Een boek is helemaal geweldig of een boek is helemaal niets, iets dat zich tussen deze twee uitersten bevindt kom je zelden tegen.

  Wat een recensie wordt genoemd is dus meestal een beschrijving van de hoe de recensent het lezen van het boek ervaren heeft.

  Antoinette geniet duidelijk van het lezen van jouw boeken en dat komt dan ook duidelijk in haar recensie tot uitdrukking.

  Zij benoemt datgene wat haar doet genieten. Een kritische noot weerklinkt niet. In feite is dit een compliment aan de schrijfster, die zo weet te boeien dat de kritische noten verstommen.

  Persoonlijk heb ik het lezen van jouw boeken ook zo ervaren: de woorden laten zich heel makkelijk verbeelden en daardoor geniet ik en schiet door het boek heen. De wil om dan met een kritische blik terug te kijken verzwakt dan.

  En zo komt er uiteindelijk geen echte recensie tot stand.

  • Barbara Oosthoek 2 november 2017 op 12:05

   Beste Jan,

   Je omschrijving van hoe Antoinette haar recensie heeft geschreven klopt. Op Onlybyme brengen we bewust een stuk inhoud (waar het boek over gaat) en daarna een persoonlijke beleving. In dit geval die van Antoinette en deze wordt door de auteur als cadeautje beschouwd.
   We hebben bewust deze huisstijl bij het recenseren aangenomen daar wij een boek niet teveel willen uitkleden. Onze recensenten geven hun eerlijke persoonlijke mening en die ligt vaak ergens tussen fantastisch en afschuwelijk in, maar ook deze uitersten komen voor. Een kritische noot wordt dan ook nooit weggelaten indien deze er is en als een boek teleurstelt aan de verwachting van de recensent, mag dit ook in de persoonlijke beleving tot uiting komen.
   De inhoud is bij ons bewust een korte impressie waar het boek over gaat zonder iets te verklappen wat het lezen niet meer nodig maakt, de recensies zijn dan ook beslist geen samenvattingen van het boek met totale onderbouwingen op alle mogelijke wijzen, want in onze ogen schiet dat het doel voorbij dat we op Onlybyme nastreven.
   We willen daar mensen vertellen over de boeken die we hebben gelezen, en hoe deze zijn ervaren. Onze recensenten kiezen zelf de boeken die ze wensen te lezen, zodat het genre past bij de voorkeur van de recensent. Ook dan kan een boek erg tegenvallen maar minder snel, dat zijn we ons bewust. Toch denk ik dat het erg ligt aan het soort kanaal waar je voor recenseert en welke huisstijl wordt gehanteerd.
   Om nu te besluiten dat dit geen recensie, we kunnen daarover discussiëren maar dat gaat zijn doel voorbij.
   Feitelijk ben ik blij met je reactie en conclusie dat het in jouw ogen een persoonlijke beleving betreft. Dit is ook zo aangegeven op de website zelf in elke boekrecensie qua duidelijke opbouw en dus is je conclusie juist en slagen wij erin om onze huisstijl over te dragen. Dankjewel.
   Barbara Oosthoek, eigenaresse Onlybyme.

 2. Pingback: Een cadeautje - Gaby Rasters - Valentijngenootschap

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht.